Khasiat Durian Belanda: Kekuatan 10,000 Kali Ganda Kemotherapi Rawatan Kanser

By | 28/04/2011

Salam semua. Kali ini saya nak menyampaikan khasiat durian belanda. Masih ramai yang tidak tahu akan kelebihannya terutama dalam rawatan atasi kanser.Yang saya terkejut, ia mempunyai kekuatan 10,000 kali ganda rawatan kanser kemotherapi.

Ramai yang tidak tahu batang, akar, biji dan buah durian belanda (annona muricata, keluarga annona) mempunyai banyak khasiat untuk kegunaan perubatan tradisional dan moden.

Kajian Universiti Hawaii dan Universiti Purdue mendapati durian belanda yang buahnya berkulit lembut, durinya agak jarang yang tidak tajam, mampu merawat dan mengelakkan seseorang daripada mendapat kanser dan menyuburkan pasangan yang inginkan zuriat.

Penduduk di banjaran Andes, Peru, membuat serbuk teh daripada daunnya untuk mengubati sakit kerongkong. Bijinya ditumbuk halus khusus untuk membunuh parasit di dalam tubuh manusia seperti cacing.

Sementara penduduk Amazon menggunakan bahagian akar, kulit dan daunnya,dipercayai boleh mengubati kencing manis. Begitu juga, suku Orang Asli di Guyana membuat serbuk teh daripada daun dan kulit pokoknya untuk dijadikan tonik minuman bagi membantu mengatasi masalah jantung dan penyakit hati.

Mereka juga mendapatkan minyak daripada daunnya atau buahnya yang masih muda lalu dicampurkan dengan minyak zaitun untuk kegunaan luaran bagi mengatasi masalah sakit sendi dan sengal-sengal anggota tubuh.

Di Jamaica, Haiti dan India Barat, buahnya dan air perahan durian belanda diminum sebagai ubat demam, membunuh cacing di perut kanan-kanak dan ubat cirit-birit.

Kulit pokok ini juga dipercayai sesuai untuk membantu mengubati penyakit jantung dan batuk di samping membantu mengembalikan kesuburan pasangan yang sukar mendapatkan anak. Kegunaan lain ialah sebagai ubat malaria dan ulser perut.

Khusus bagi ibu yang baru melahirkan anak, wanita Suku Asli Guyana digalakkan meminum jus atau memakan terus buahnya bagi meningkatkan pengeluaran susu badan di samping mengelakkan masalah ketegangan.

Dari segi perubatan moden, kajian kedua-dua universiti mendapati, bahan yang terkandung di dalam buah durian belanda ini boleh digunakan sebagai aktibakteria, antikanser, antitumor, astrigen dan penyakit saraf.

Durian belanda mengandungi bahan amyloid, asid sitrik, fruktosa, manganese,sukrosa, reticuline dan tannin.

Tips : Untuk menikmati buah durian belanda dengan lebih enak lagi, sejukkan isi buah di dalam peti sejuk beberapa jam sebelum makan.

Sumber:Pakarhowto.com

Jika sebut durian belanda atau durian sayur seperti yang dipanggil di Kelantan, tentu ramai bebudak sekarang tidak mengenalinya. Maklumlah pokoknya agar sukar untuk ditemui, tidak seperti dulu. Saya masih ingat lagi semasa kecil saya sangat gemar makan durian belanda. Apa taknya ianya ditanam hanya di sekitar rumah saya. Pada saya durian belanda atau durian sayur ini begitu sedap jika dibuat “colek” (bagi yang hampir masak dgn sedikit rasa masam), walau pun ianya boleh dimakan begitu saja jika ia masak ranum.

Jika dulu kita makan tanpa mengetahui apa-apa tentang khasiat sesuatu buah itu. Sekarang apabila ianya semakin berkurangan dan jarang ditemui, barulah timbul pelbagai kajian dan khasiat sesuatu buah tersebut.. Bagi sesiapa yang tidak mengenali durian belanda, cuba lihat gambar di bawah ni..

 

khasiat durian belanda yang baik untuk kanser

Beginilah rupanya buah durian belanda yang terdapat di pokoknya

Durian Belanda atau Soursop, buah dari pohon Graviola adalah pembunuh semulajadi sel kanser yang ajaib dengan 10 ribu kali lebih kuat dari pada terapi kemo. Tapi kenapa kita tidak tahu?

Kerana salah satu perusahaan dunia telah menutup rahsia penemuan penyelidikan tentang khasiat buah ini sebaik mungkin, mereka ingin agar dana penyelidikan yang dikeluarkan sangat besar, selama bertahun-tahun, ditambah pula keuntungan yang melimpah dengan cara menjadikan pohon Graviola Sintetis sebagai bahan utama ubat rawatan kanser.

Pohonnya rendah, di Brazil dinamai ‘Graviola’, di Sepanyol ‘Guanabana’ bahasa Inggeris dipanggil ‘Soursop’. Di Indonesia, dikenali sebagai buah Sirsak manakala di Malaysia dipanggil sebagai Durian Belanda . Buahnya agak besar, kulitnya berduri lembut, isi buah berwarna putih, rasanya masam-masam manis, dimakan dengan cara membuka kulitnya atau dibuat jus.

Khasiat dari buah durian belanda ini memberikan kesan anti tumor / kanser yang sangat kuat, dan terbukti secara perubatan menyembuhkan segala jenis kanser. Selain menyembuhkan kanser, buah ini juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti fungus , berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, stress, dan menormalkan kembali sistem saraf yang kurang baik.

Salah satu contoh betapa pentingnya kewujudan Institut Sains Kesihatan bagi orang-orang Amerika adalah kerana institut ini telah membuka tabir rahsia buah ajaib ini. Fakta yang membingungkankan adalah:

Jauh di pendalaman hutan Amazon, tumbuh ‘pohon ajaib’, yang akan merubah cara berfikir anda, doktor anda, dan dunia mengenai proses penyembuhan kanser dan harapan untuk bertahan hidup.

Hasil penyelidikan membuktikan pohon ajaib dan buahnya ini :

  1. Menyerang sel kanser secara efektif dan semulajadi, TANPA rasa mual, berat badan turun, rambut gugur, seperti yang terjadi pada terapi kemo.
  2. Melindungi sistem kekebalan tubuh dan mencegah dari jangkitan yang mematikan.
  3. Pesakit merasakan lebih kuat, lebih sihat selama proses perawatan / penyembuhan.
  4. Menambah tenaga dan penampilan fizikal semakin bertambah baik.

 

Sumber berita sangat mengejutkan ini berasal dari salah satu pengeluar farmasi terbesar di Amerika. Buah Graviola telah diuji lebih dari 20 makmal, sejak tahun 1970-an hingga beberapa tahun berikutnya. Hasil ujikaji dari ekstrak (sari) buah ini adalah :

  1. Secara berkesan memilih sasaran dan membunuh sel jahat dari 12 jenis kanser yang berbeza, diantaranya kanser : Usus Besar, Payu Dara, Prostat, Paru-Paru dan Pankreas.
  2. Daya kerjanya 10,000 kali lebih kuat dalam memperlambatkan pertumbuhan sel kanser dibandingkan dengan Adriamycin dan Terapi Kemo yang biasa digunakan!
  3. Tidak seperti terapi kemo, ekstrak buah ini secara selektif hanya memburu dan membunuh sel-sel jahat dan TIDAK membahayakan atau membunuh sel-sel yang sihat.

Penyelidikan telah dilakukan secara ekstensif pada pohon durian belanda ini, selama bertahun-tahun tapi kenapa kita tidak tahu langsung mengenai hal ini ? Jawabnya adalah : Begitu mudah kesihatan kita, kehidupan kita, dikendalikan oleh yang memiliki wang dan kekuasaan!

Salah satu perusahaan ubat terbesar di Amerika dengan aset jutaan dollar melakukan penyelidikan luar biasa pada pohon Graviola yang tumbuh dihutan Amazon ini. Ternyata beberapa bahagian dari pohon ini : kulit kayu, akar, daun, isi buah dan bijinya, selama berabad-abad lamanya telah menjadi penawar bagi suku Indian di Amerika Selatan untuk menyembuhkan : sakit jantung, asma, masalah berkaitan hati dan rematik.

Dengan bukti-bukti ilmiah yang minimum, perusahaan yang mengumpulkan dana dan sumber usaha manusia yang sangat besar bagi tujuan melakukan penyelidikan dan berbagai ujian. Hasilnya sangat menakjubkan. Graviola secara ilmiah telah terbukti sebagai agen pembunuh sel kanser yang berkesan !

Tapi kisah Graviola hampir berakhir disini. Kenapa?

Dibawah undang-undang persekutuan, sumber bahan semulajadi untuk ubat adalah DILARANG dipatentkan.

Perusahaan menghadapi masalah besar dan mereka berusaha sedaya upaya dengan pembiayaan sangat besar untuk membuat klon tiruan dari Graviola ini agar ianya dapat dipatentkan sehingga dana yang dikeluarkan untuk penyelidikan dan ujian dapat dituntut dan bahkan mengaup keuntungan besar. Tapi usaha ini tidak berhasil kerana Graviola tidak berjaya diklon. Perusahaan gigit jari setelah mengeluarkan dana jutaan dolar untuk usaha penyelidikan mereka.

Ketika mimpi untuk mendapatkan keuntungan besar beransur-ansur pudar, kegiatan penyelidikan juga turut berhenti. Lebih parah lagi, perusahaan menutup projek ini dan memutuskan untuk TIDAK menerbitkan hasil penyelidikan ini.

Beruntunglah, ada salah seorang ilmuwan dari kumpulan penyelidik tidak sanggup melihat kekejaman ini terjadi. Dengan mengorbankan kerjayanya, dia menghubungi sebuah perusahaan yang biasa mengumpulkan bahan-bahan bersumberkan semulajadi dari hutan Amazon untuk penghasilan penawar.

Ketika para pakar penyelidik dari Institut Sains Kesihatan mendengar berita keajaiban Graviola, mereka mulai lakukan usaha penyelidikan. Hasilnya sangat mengejutkan. Graviola terbukti sebagai pohon pembunuh sel kanser yang berkesan.

The National Cancer Institute mulakan penyelidikan ilmiah yang pertama pada tahun 1976. Hasilnya membuktikan bahawa daun dan batang kayu Graviola mampu menyerang dan menghancurkan sel-sel jahat kanser. Sayangnya hasil ini hanya untuk keperluan dalaman dan tidak dihebahkan.

Sejak 1976, Graviola telah terbukti sebagai pembunuh sel kanser yang luar biasa pada ujikaji yang dilakukan oleh 20 makmal bebas yang berbeza.

Satu kajian yang dihasilkan oleh the Journal of Natural Products menyatakan bahawa kajian yang dilakukan oleh Catholic University di Korea Selatan, mendakwa bahawa salah satu unsur kimia yang terkandung di dalam Graviola, mampu memilih, membezakan dan membunuh sel kanser usus besar dengan 10,000 kali lebih kuat berbanding dengan Adriamycin dan terapi kemo!

Sebuah kajian di Purdue University pula membuktikan bahawa daun Graviola mampu membunuh sel kanser secara berkesan, terutama sel kanser: Prostat, Pankreas, dan Paru-paru.

Setelah hampir 7 tahun tidak ada berita mengenai Graviola, akhirnya berita keajaiban ini pecah juga, melalui informasi dari Lembaga-lembaga seperti disebutkan terdahulu.

Kisah lengkap tentang Graviola, dimana memperolehnya, dan bagaimana cara memanfaatkannya, dapat dijumpai dalam Beyond Chemotherapy: New Cancer Killers, Safe as Mother’s milk, sebagai bonus istimewa percuma terbitan Health Sciences Institute . Sekarang anda tahu manfaat durian belanda yang luar biasa ini. Rasanya manis-manis masam begitu menyegarkan. Buah yang 100% semulajadi tanpa sebarang kesan sampingan. Sebarkan maklumat berharga ini kepada keluarga, saudara, sahabat dan teman yang anda kasihi.

Sumber:panduanpercuma.info/info/4576/khasiat-durian-belanda-sebagai-penawar-kanser/

14 thoughts on “Khasiat Durian Belanda: Kekuatan 10,000 Kali Ganda Kemotherapi Rawatan Kanser

  1. star

    Saya ada kebun durian belanda dan sedang semai benih durian belanda nie….. rasa kalau susah cari… boleh bagi tau saya.

  2. Admin Post author

    InsyaAllah tuan. Kalau ada nanti saya bagitahu tuan. Terima kasih tuan.

  3. ziana

    yup…durian belanda sangat bagus untuk pesakit kanser…saya amalkan selama 1tahun…kini sel kanser dah clear, alhamdulillah saya sedangpun mengandung…bayangkan mcmane seorg pesakit kanser bole menganndung dalam masa yang sama saya jalani kemoterapi..semuanya kuasa Tuhan…walaupun doctor pernah beri tahu saya mungkin tak boleh mengandung lagi..doakan moga baby kembar saya selamat lahir, sihat dan panjang umur..

  4. Admin Post author

    Alhamdulillah…syukur pd Allah.

  5. Norhayati

    salam.saya nak cari durian belanda ni..mana boleh dapat yer?

  6. Admin Post author

    Salam. Puan boleh dapatkannya di kedai buah-buahan/ pasar tani / pasar raya yang besar spt Tesco/Giant/Carefoure.

    Kadang-kadang ada sesetengah penduduk kampung yang menanamnya.

  7. Norman Brahim

    Asalamualaikum Semua,
    Bolehkah sesiapa terangkan , bagaimana cara nya untuk membuat dan memakan obat durian belanda ini?
    Ibu saya menghadapi kanser payudara dan baru sahaja menjalani perbedahan. Saya ingin cuba dengan perubatan ini pula untuk kesihatan Ibu saya. Keterangan anda, amat saya menghargai.
    Terima Kasih

  8. bahauddin karim

    kalau berminat boleh telefon saya di 0132295892, saya punyai ibu saudara yang membuat dan menjual daun durian belanda sebagai rawatan kanser.

  9. SYALEENAH CAHI

    Mana nak cari area Nilai ni? Mak saya macam2 sakitnya…kat Sabah senangla ckit nak cari

  10. Admin Post author

    InsyaAllah cuba cari.

  11. dahim bin jalal al-jawiy

    saya duk kat meru ni, camne nak dptkan benih buah belanda. saya ppun baru je tahu khasiat buah ni. kalau ada yang sudi tolong, sila call saya anytime 0132264264.mekasih ye

  12. ramlee husain

    kpd Saudara Norman Brahim… Di Kg saya di Kelantan sorang wanita yg menghadapi kanser payudara hingga dah berbau busok.. dia ni takut ke hospital.. Alhamdulillah dah sembuhpun walaupun sebelah dah `hilang`.. dengan izin Allah beliau sentiasa mengamalkan/meminum AIR REBUSAN dari SATU POKOK DURIAN BELANDA ( akar, batang, kulit,daun,bunga, + kulit buah/dikeringkan dan buah yg masak dimakan)

    Cuba lah yg penting memohon dari Nye… InsyaAllah

  13. tokki

    Salam,
    Mana nak dapat buah durian belanda ni di kuala lumpur….kalau di pasar tani, byk yg tk elok…kalau ada sesiapa yg jual dan boleh hantar ke kl, sila tinggal mesej di sini yaaa..terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *